Међународни дан матерњег језика

21. фебруар Унеско је прогласио за Међународни дан матерњег језика. Тог дана славе се језици света, слави се љубав према матерњем језику јер језик је саставни део нашег идентитета и најдиректнији израз наше културе. 

Међународни дан матерњег језика слави се као сећање на студенте који су 21. фебруара 1952. године убијени у Даки, у источном Пакистану, јер су протестовали због тога што њихов матерњи језик није проглашен за званични.

У Србији у службеној употреби, поред српског језика, је још 11 језика националних мањина (албански, босански, бугарски, мађарски, македонски, румунски, русински, словачки, хрватски, црногорски и чешки) на целој територији 42 јединице локалне самоуправе, осим тога влашки и ромски језик су у службеној употреби у појединим насељеним местима.

Наши лингвисти упозоравају да се српски језик налази пред све већом најездом енглеског језика и да је угрожен у мери у којој су то чак и неки светски језици – француски, немачки, италијански. „Не узимајте туђу реч у своја уста. Узмеш ли туђу реч, знај да је ниси освојио, него си себе потуђио. Боље ти је изгубити највећи и најтврђи град своје земље, него најмању и најнезначајнију реч свога језика.“

Дан матерњег језика има за циљ да нас подсети на значај, лепоту и неопходност чувања и неговања матерњг језика јер „народ који изгуби своје речи престаје бити народ“.

Поводом овог дана читамо Антологију народних умотворина на линку: https://sasaucha.files.wordpress.com/2013/07/knezevic-milivoje-antologija-narodnih-umotvorina.pdf

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s